Comín es compromet a desencallar l’Acord nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya

El conseller de Salut, Toni Comín, es compromet a desencallar l’Acord nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacionat al setembre

En una reunió amb el Comitè 1r de Desembre, Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya, el Conseller de Salut fixa el mes de setembre com a data límit per aprovar un nou Pla d’Acció enfront el VIH i altres ITS i donar resposta a diferents reptes plantejats per les entitats que treballen en l’àmbit del VIH.

Reunió Toni Comín

Reunió entre representants del Comitè 1r de Desembre, Toni Comín i Joan Guix.

Després de mesos, fins i tot anys, en què les entitats que treballen per fer front al VIH a Catalunya porten denunciant els incompliments del Govern de la Generalitat en la resposta al VIH, la Plataforma unitària d’ONG de Sida de Catalunya ha pogut reunir-se amb el nou conseller de Salut, Toni Comín, per tal de revertir l’estancament en què es troben les polítiques per fer front al VIH a Catalunya.

L’any 2014 el Parlament de Catalunya va fixar les prioritats en les actuacions de resposta a l’epidèmia – que s’estima que afecta al voltant de 33.000 persones només a Catalunya – a través de l’Acord Nacional enfront el VIH/sida i l’estigma relacionat, el qual, a dia d’avui, encara no s’ha desenvolupat. El text, que va comptar amb el suport unànime de tots els grups parlamentaris, establia entre d’altres, l’aprovació d’un nou Pla d’Acció per fer front al VIH, l’elaboració d’un Pacte Social contra l’estigma i la discriminació, així com noves fórmules de col·laboració entre les entitats del sector i la Generalitat, en les que es tingui en compte la demostrada expertesa i trajectòria de les organitzacions sense ànim de lucre que han treballat en el camp de la prevenció i atenció del VIH a Catalunya.

La reunió celebrada ahir, 2 d’agost, entre representants de les entitats de VIH, el Conseller de Salut i el Secretari de Salut Pública, Joan Guix, va servir per posar sobre la taula tots els compromisos que seguien encallats, i fixar el mes de setembre com a data límit per aprovar un nou Pla d’Acció enfront el VIH/ITS, que haurà de ser avaluable anualment i ratificat per la Comissió Interdepartamental de la Sida de Catalunya (CISC), màxim òrgan responsable de l’articulació de les polítiques específiques del VIH/Sida a Catalunya, que reuneix i coordina tots els departaments, associacions i ONG que treballen en aquest àmbit. El Conseller també es va comprometre a començar a treballar, ja durant aquest 2016, per revisar el model de col·laboració entre el Departament de Salut i les entitats comunitàries, que avui dia presenta moltes limitacions per a la prevenció i l’atenció de les persones que viuen amb VIH.

Segons Alberto Capitán, President del Comitè 1r de Desembre, “Comín se sotmetrà a partir del setembre a una qüestió de confiança amb la comunitat del VIH a Catalunya, un col·lectiu que porta anys patint els incompliments i l’abandonament per part de la Generalitat de Catalunya”.

Finalment, les entitats van tornar a demanar als màxims responsables del Departament que donessin resposta a la implementació de la Profilaxi Pre-exposició (PrEP) a Catalunya, des d’una visió de salut pública i amb garantia a tot el territori.

El Comitè 1r de Desembre és la plataforma unitària d’ONG en l’àmbit del

VIH/sida a Catalunya, formada per 25 entitats d’arreu del territori català.

Més Informació:

Relacions Institucionals: Anna Nebreda

661254358 / sensibilitzacio@comite1desembre.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *