El Comitè 1r de Desembre diu sí a la PrEP seguint el model francès d’accés consensuat

El Govern francès ha dissenyat una estratègia integral després de tres anys de treball amb tots els agents implicats per a la dispensació de la profilaxi preexposició (PrEP) com a eina important de prevenció del VIH en les poblacions en major risc d’infecció.

El Ministeri de Salut francès ha anunciat aquesta mateixa setmana la imminent disponibilitat de la profilaxi preexposició (PrEP) al VIH per als propers mesos i de manera gratuïta per mitjà d’un mecanisme que permet accedir de manera urgent a la medicació abans de que les autoritats reguladores europees preguin una decisió sobre la seva aprovació a Europa. Segons les informacions de què disposem, la decisió del Govern francès s’ha pres havent realitzat un important treball previ d’avaluació i estratègia, consensuat entre l’administració francesa, la societat civil i les autoritats científiques del país. Al nostre entendre, aquest hauria de ser el model per a l’aprovació d’un accés precoç i urgent a la PrEP a Catalunya i a l’Estat espanyol per a totes aquelles poblacions en situació de major risc de VIH.

A banda de la metodologia de treball utilitzada, el model francès dóna resposta a alguns dels reptes que aquesta nova eina per la prevenció del VIH pot comportar i que el Comitè 1r de Desembre (C1D) ve apuntant des de ja fa temps: la seva prescripció es farà de forma personalitzada i només per a les poblacions amb un major risc d’infecció per VIH, i d’una manera controlada en el marc estricte de les recomanacions sobre l’ús de la PrEP elaborades per les societats científiques franceses. A falta de confirmar-se el protocol concret d’actuacions, sabem que la dispensació estarà emmarcada en una estratègia on es proporcionarà de forma indispensable assessorament a les persones i se’n farà un seguiment clínic exhaustiu.

A Catalunya som encara molt lluny d’assimilar-nos a la situació de França. Per aquest motiu, en una reunió mantinguda ahir entre el Comitè 1r de Desembre i el Secretari General de Salut Pública, el Sr. Joan Puigdollers, el C1D es va posar a disposició del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per tal de començar a treballar conjuntament en el desenvolupament de protocols per la implementació d’aquesta nova eina de prevenció del VIH, malgrat que la decisió final sobre la prescripció de la PrEP serà del Ministeri de Sanitat espanyol, així com de l’Agència Espanyola del Medicament considerem necessari poder treballar per que quant s’aprovi de forma estatal tot estigui reglamentat.

El Comitè 1r de Desembre segueix reconeixent la necessitat d’estratègies integrals de prevenció combinada que incorporin totes les eines necessàries per donar resposta al VIH.

El Comitè 1r de Desembre és la plataforma unitària d’ONG en l’àmbit del VIH/sida a Catalunya, formada per 24 entitats d’arreu del territori català.

Nota de premsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *