Manifest llegit el Dia Mundial de la Sida 2014

Bon dia a totes i tots,

Començaré llegint per ordre d’adjudicació:

 • – Programa “Cafè+”, atenció i acompanyament psicosocial a persones amb el VIH/sida.
 • – SMS. Sexe més segur, sexualitat més sana.
 • – Programa “Dona”, atenció sociosanitària a dones en l’àmbit del treball sexual.
 • – “Projecte Prova”, detecció precoç d’anticossos del VIH.
 • – Assexoratest.
 • – “L’adolescent, l’adult del futur”.
 • – “Risc zero”.
 • – Detecció precoç del VIH i altres ITS.
 • – “Informa a Ponent”.
 • – Suport a infants i joves en risc d’exclusió social: promoció de la salut prevenint riscos associats a la sexualitat.
 • – Prevenció de riscos associats a la sexualitat en l’àmbit extraescolar.
 • – Serveis de detecció d’anticossos del VIH i de T. pallidum.
 • – Acollida, assessorament i suport emocional.
 • – Intervenció en el medi penitenciari.
 • – Prova ràpida del VIH.
 • – Atenció psicològica a pacients amb VIH/sida i els seus familiars.
 • – “Immisalus”.
 • – Atenció psicològica, suport humà i prevenció a les presons.
 •  – “Dominó”.
 • – Prevenció en joves / extra aula.
 • – Prevenció VIH/sida en dones de cases d’acollida.
 • – Prevenció de VIH/sida en centres de formació ocupacional.
 • – Prevenció de la sida en un espai d’atenció als joves, consell assistit.
 • – Prevenció de la sida i altres ITS en joves en risc social. Treball en grup.
 • – “Mira i informa’t”.
 • – Gestió del treball comunitari davant el VIH/sida.
 • – “Dones positives”. Prevenció i atenció a dones i homes amb VIH des de la perspectiva de gènere.
 • – PIX Baix Llobregat.
 • – Àmbit Maresme.
 • – Àmbit dona.
 • – Programa de compliment del tractament antiretroviral (TARV) en poblacions vulnerables.
 • – Àmbit home.
 • – Programa de promoció de la salut.
 • – PAIT: programa de compliment integral del tractament.
 • – Tallers de prevenció de VIH/sida per a adolescents i joves en centres.
 • – Programa general de la Fundación Lucía para el Sida Pediátrico.
 • – Servei d’atenció psicològica (SAP).
 • – Grups de suport emocional i d’ajuda mútua (GAM).
 • – Servei de la prova d’anticossos del VIH i de la sífilis.
 • – Enfortint les DITTS.
 • – “InfoVIHtal”. Fitxes informatives multilingües sobre aspectes bàsics sobre la infecció per VIH/sida.
 • – Servei de consultes sobre la infecció per VIH/sida i els seus tractaments.
 • – Píndoles sociosanitàries; generant hàbits saludables per a persones en situació de prostitució.
 • – Centre de documentació i recursos pedagògics VIH/sida.
 • – “Educadors al carrer”, per a la prevenció del VIH/sida i ITS.
 • – Servei d’assessorament i aconsellament (counselling) per a persones VIH positives.
 • – Taller de sexe més segur per a homes gais i bisexuals.
 • – Projecte de prevenció del VIH/ITS a transsexuals i treballadors sexuals.
 • – Centre comunitari “Servei de la prova” d’Stop Sida.
 • – Servei d’atenció psicològica i prevenció.
 • – VIH-DA centre obert.

Aquí teniu, a tall d’exemple, a tall d’exemple insisteixo  51 projectes, executats des de fa anys per algunes entitats que formen part del Comitè 1r de Desembre. Són el projectes que el 28 de novembre van sortir publicats  per poder ser executats aquest any 2014. Si, si han escoltat bé, el passat divendres. Projectes que porten en funcionament des de el 1 de gener del 2014 per que tots son projectes de continuïtat i solvència. Com veuen no són diners del que parlem, som persones atenent a persones, esperances atenent a la desesperança, som professionals i voluntaries atenen la part més exclosa i vulnerable de la societat. Som centenars atenent a milers, som centenars de persones donant cobertura on ningú pot o vol arribar.

Això és el que fem. I això és el que deixarem de fer. Us dono algun exemple més.

Algunes d’aquestes entitats, ofereixen a més a més, entre els seus serveis, atenció residencial a persones que viuen amb VIH/sida i es troben amb el fet, que els problemes de liquidesa del Departament de Benestar i Família estan posant en escac i mat un model que ha demostrat sobradament la seva eficiència i eficàcia al llarg dels darrers anys.

Però també vull explicar-vos el que ja hem deixat de fer, 5 entitats, amb més de 15 anys de trajectòria compartida amb el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, han quedat excloses d’aquest treball arran de la convocatòria d’un concurs públic que prioritzava amb un 70% els criteris econòmics per sobre dels tècnics. Sí han escoltat be, el 70% com si fóssim una empresa per fer carreteres i no les 5 entitats especialitzades millor valorades d’aquest país que havien decidit presentar-se unides per intentar fer front a la mercantilització d’aquest tipus de concursos.

Són només 3 exemples. Podríem continuar parlant del Departament de Justícia, d’altres subvencions de benestar, o les de cooperació si encara es poden anomenar així. Però estem exhaustes. De fet, havíem pensat en no assistir a aquest acte per visibilitzar que no podem seguir o, també havíem pensat, simplement, en llegir el manifest de l’any passat canviant la data.

Malgrat tot aquí estem, commemorant un nou Dia Mundial de la SIDA. I commemorant-lo amb un lema que creiem ens defineix i, sobretot, ens uneix: aCORDADES en drets.

El motiu pel qual hem triat aquest lema és doble:

Per una banda, per recordar als i les responsables polítics que el 6 de març es va aprovar al Parlament de Catalunya per part de tots els grups polítics l’Acord Nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacionat. Un Acord que va ser celebrat i que va rebre molts reconeixements donada la seva excepcionalitat i el caràcter unitari i aglutinador del mateix. Un Acord que posava els drets de les persones, especialment els d’aquelles que viuen amb el VIH, com a eix vertebrador de totes les accions i polítiques a desenvolupar a Catalunya entorn el VIH/sida. Un Acord que, a data d’avui, encara reclama la voluntat política i la implicació de tots els grups polítics, per a ser desenvolupat i implementat en el major nombre d’àmbits possibles.

Per altra banda, amb aquest lema, volem, un any més, recordar que la commemoració del Dia Mundial de la SIDA ha estat, des dels seus orígens, fonamentada en la defensa dels drets de les persones afectades pel VIH que, des de la nostra perspectiva, som totes i tots. I perquè volem, en aquesta data assenyalada per a totes nosaltres posar en valor el treball en xarxa que es realitza des del C1D i les seves entitats membre en defensa dels drets de totes les persones, mostrant els nusos que ens uneixen a les entitats i a totes les persones que en formem part: el VIH, la salut, el plaer, la diversitat, l’equitat o la informació.

Divendres, vàrem fer arribar també als mitjans de comunicació la nostra nota de premsa d’enguany. El seu titular era: El temps s’atura per a les polítiques de VIH/sida a Catalunya; les noves infeccions i l’estigma no.

La lleialtat institucional del C1D, també en aquests temps complexos per al país, ha estat demostrada sobradament d’ençà el 9 de maig del 2012 quan vàrem exigir al Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya sota el lema “- retallades, -excuses, + drets” que no donés l’esquena a les polítiques del VIH/sida a Catalunya. Perquè és de política i, sobretot, de voluntat política en majúscules del què estem parlant. Malgrat el compromís del President en aquella data, malgrat el compromís públic del Conseller de Salut, al Dia Mundial del 2013, , Catalunya, un país que està expressant la seva voluntat de créixer i de fer-ho de forma responsable no està donant resposta a les necessitats que una problemàtica com el VIH/sida comporta. Sense polítiques de prevenció, són les dades epidemiològiques les encarregades de recordar-nos que les infeccions no s’aturen. Sense polítiques clares i contundents contra l’estigma i la discriminació, tal i com reclamava l’Acord signat al Parlament, la vulnerabilitat dels drets més elementals de les persones que viuen amb el VIH a Catalunya continua incrementant-se. Sense un reconeixement explícit i real de la tasca i l’expertesa dels projectes que realitzem les entitats comunitàries, l’atenció a les persones que viuen amb el VIH a Catalunya és cada cop més deficient.

No sabem exactament què esperàveu que us expliquéssim avui. No sabem per on voleu que continuem. Però ja no queda temps. I us ho portem dient ja fa molt

El Comitè porta sent el representant institucionals ja fa molts anys, em vist passar molts Consellers i encara més Secretaris Generals,  directors generals,  diputades, i regidores. Des de que vàrem néixer em estat defensant que les polítiques publiques no fossin objectes de retallades  ni econòmiques ni ideològiques. Lluitant des de tots els àmbits que coneixem. Es possible que al 2015 moltes de nosaltres no estarem aquí representant el que representem. Al igual que a les entitats a vostès també se’ls acaba el temps per demostrar quin es el llegat històric volen deixar al seu país. Al nostre país. El llegat es pot deixar de moltes formes pel que fem o pel que deixem de fer. Vostès el que ens representen estiguin o no al dia mundial del 2015 i del 2016, han de decidir si deixen un país més dèbil y vulnerable o un país amb drets garantits per a les persones que el poblen, amb polítiques fortes de prevenció contra el VIH i contra l’estigma i la discriminació. Han de decidir, Honorable conseller i consellera, com a representats del govern, si tornen a fer la  promesa banal i buida de l’any passat o ens posem a treballar de veritat  amb tots els mitjans necessaris per complir-la . Si volen, demà a les nou del mati estem al seus despatxos per treballar que el que diguin ara es faci d’una vegada realitat. Volem deixar de parlar d’això per parlar d’altres coses com per exemple com acabar amb la tragèdia de que la nostra gent segueixi tenint dificultats d’ accés a la targeta sanitària o com el seroestatus segueix sent un element de intent de descrèdit.

Ara els tocarà a vostès parlar.  Ens diran amb solemnitat que estan treballant per solventar els problemes. I nosaltres replicaríem si poguéssim tornar parlar que això ara no toca perquè ja ho van dir al dia mundial del 2012 i 2013, i  li diem que durant aquest any ho han fet de forma insuficient, lenta i poc eficaç. Vostè ens dirà que busquen un model per no perjudicar-nos, i nosaltres repetiríem  que ja ho van dir l’any passat i que el seu equip no ho ha fet.  No han fet la seva feina. Nosaltres ja som conscients dels riscos d’un canvi de model mal fet, mirin el contracte esperpèntic de la diputació de Barcelona, és la demostració de com no s’han de fer les coses. El seu president n’és el responsable i passarà a la història com el que va vendre al millor postor l’educació afectiva i sexual dels nostres joves i les seves famílies.

Fins allà on puguem, continuarem fent la nostra tasca. I ho continuarem fent amb l’expertesa i la proximitat que, fa anys ens caracteritza. Tinguin però present que amb nosaltres no desapareixen entitats, desapareix un model, una forma d’entendre la resposta a les necessitats de les persones fonamentada en els drets. I si el que voleu és actuar, feu-ho, però no aquí ni davant els mitjans de comunicació, feu-ho ens els vostres respectius llocs de feina. I feu-ho ràpid. El temps ja s’ha acabat.  El VIH a Catalunya segueix avançant, no s’ha frenat, l’estigma segueix present a les nostres vides. El patiment de la gent que viu amb el VIH, precaritzades per la retallades i la crisi, estan darrera nostre esperant respostes.

Si em permeten per últim felicitar pel 20 anys a les companyes de JIS i de Gais Positius per la feina ben feta i pel seu compromís amb el país

Nosaltres ens acomiadem i, com cada any, ens n’anem al carrer, a la realitat, perquè és el nostre lloc. És d’on venim i on volem continuar essent i treballant. Malgrat tot, hem d’esperar que tot això serveixi per a quelcom i us animem a que us mobilitzeu i, perquè no, a que formeu part real també (potser algun dia) del nostre lema: aCORDADES en drets.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *