El Comitè 1r de Desembre commemora el Dia Mundial de la SIDA sota el lema “aCORDades en Drets”

El Comitè 1r de Desembre commemora el Dia Mundial de la SIDA sota el lema “aCORDades en Drets”

El temps s’atura per a les polítiques de VIH/sida a Catalunya; les noves infeccions i l’estigma no.

El Comitè 1r de Desembre (C1D), la plataforma unitària d’ONG-SIDA de Catalunya, celebra aquest 1 de desembre un nou Dia Mundial de la SIDA sota el lema “aCORDades en Drets”. Amb aquest lema es vol posar en valor el treball en xarxa que es realitza des del C1D i les seves entitats membre en defensa dels drets de totes les persones, mostrant els nusos que ens uneixen a les entitats i a totes les persones que en formem part: el VIH, la salut, el plaer, la diversitat, l’equitat o la informació.

Així mateix, volem visibilitzar, com a part d’aquest treball, l’Acord Nacional per fer front a l’epidèmia del VIH i contra l’estigma relacionat, aprovat el 6 de març de 2014 al Parlament de Catalunya.

Aquesta visibilització d’un acord històric signat per tots els partits polítics representants de tota la ciutadania de Catalunya, té un regust agredolç. D’ençà la seva aprovació solemne al Parlament de Catalunya, cap dels compromisos que el mateix contemplava ha estat assumit per les institucions responsables de la seva implementació. No parlem de recursos, parlem de responsabilitat, parlem de voluntat política.

El C1D porta defensant un model que prioritzi l’atenció a les persones fonamentat en la defensa dels seus drets des de l’any 2012. En aquell any, un 9 de maig, sota el lema “-retallades, -excuses, + drets”, varem demanar al Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya que no donés l’esquena a les polítiques de VIH/sida a Catalunya. D’ençà aquesta data i malgrat el compromís del mateix President, la situació lluny de millorar, no ha fet sinó empitjorar.

Les excuses s’han mantingut en el temps. El 2012 l’excusa varen ser les retallades del govern espanyol. El 2013 la gestió interna del govern de la Generalitat i la manca de pressupost. El 2014 els problemes de coordinació entre els diferents departaments del govern de la Generalitat i la manca de provisió de recursos. Cap d’elles ens és vàlida.

Fa just un any, en la commemoració d’aquesta assenyalada data el mateix Honorable Conseller de Salut, el Sr. Boi Ruiz, es va comprometre públicament a cercar un nou model que donés resposta a aquesta difícil situació i reconegués l’expertesa de les entitats que fa més de 20 anys donem una resposta articulada i de qualitat en tot el territori. Malgrat ens consten accions que han mirat de donar resposta al com donar forma a aquest nou model, la realitat a data d’avui, finals d’any, és que no tenim cap resposta concreta, fet que encara agreuja més la situació descrita.

Al llarg de tots aquests anys hem demostrat sobradament la nostra lleialtat institucional en aquests moments convulsos però no podem creure en la construcció d’un nou model de país que no tingui clara que la garantia dels drets de totes les persones que en formen part sigui una línia vermella infranquejable.

La sensació que ens acompanya en la commemoració d’aquest nou Dia Mundial de la SIDA és que el país ens pot donar l’esquena definitivament si no existeix un canvi radical de fons i de forma en el model presentat com a model de salut pública.

Aquesta realitat pot comportar la desaparició del teixit associatiu que durant tots aquests anys hem treballat de forma conjunta amb les administracions essent i sentint-nos part del sistema sanitari. Però el més greu i el que no és una suposició sinó un fet és que l’immobilisme de les actuals polítiques de salut pública del govern de la Generalitat, amb polítiques de prevenció inexistents i amb una atenció directa a les persones que viuen amb el VIH cada cop més devaluada, són ja a data d’avui incapaces de donar una resposta efectiva a la complexitat del VIH/sida a Catalunya. Les polítiques poden aturar-se, però cal tenir en compte les conseqüències d’aquesta inacció. Mentre no s’assumeixen responsabilitats, les infeccions continuen augmentant i l’estigma que pateixen les persones que viuen amb el VIH continua essent una realitat en el dia a dia de moltes d’elles.

Des del C1D i “aCORDades en Drets”, exigim una resposta responsable, contundent i imminent per part de les institucions a aquesta situació, abans que la mateixa esdevingui insostenible.

Per a més informació:

Descarrega DOSSIER DE PREMSA COMPLET

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *