Juliol: mes d’activitats al Comitè 1r de Desembre

El Comitè 1r de Desembre (C1D) s’acomiada del primer semestre amb variades activitats, entre les quals destaquen les matinals – formacions sobre confidencialitat i protecció de dades, sobre drets i atenció sanitària universal a Catalunya o les jornades de millora de la prevenció del VIH del projecte Quality Action.

El Comitè, plataforma unitària d’ONG-sida de Catalunya i les seves 24 entitats membre segueixen treballant a l’estiu per garantir la promoció de la salut sexual, la prevenció i l’atenció de qualitat a les persones que viuen amb VIH. Per això, s’han facilitat diversos espais de formació, treball conjunt i reflexió al voltant de diversos temes.

El 10 de juliol a les Cotxeres de Sants va tenir lloc una matinal formativa sobre confidencialitat i protecció de dades. Esteve Muntada, de la unitat de gestió i suport logístic del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT), va informar a les 30 persones assistents sobre la implementació de la normativa que desenvolupa la Llei Orgànica de Protecció de Dades. A través d’una dinàmica presentació va assessorar a les entitats de les mesures a prendre per garantir els drets de totes les persones en matèria de tractament de dades personals, especialment sensibles en el cas del Comitè, on moltes de les entitats membre treballen directament amb persones afectades pel VIH/sida. Així mateix, un consultor especialitzat en la matèria va explicar els punts bàsics de la Llei i va oferir seguiment per garantir que totes les entitats compleixin satisfactòriament la normativa vigent.

Al llarg de la tarda del mateix dia 10 de juliol la tarda les persones referents en matèria de drets relacionats amb l’atenció sanitària de les entitats membre del C1D van formar-se per afavorir la garantia de drets en casos de desatenció sanitària. Aquests casos, que s’estan detectant arrel de l’aprovació del RDL 16/2012 i de la Instrucció catalana, afecten especialment a persones immigrades en situació irregular, com va explicar Alicia Sánchez Masip, advocada d’ACPE – Associació Catalana de Professionals de l’Estrangeria i membre de la PASUCAt. L’advocada va exposar les conseqüències de l’aplicació del Reial Decret i la Instrucció i va resoldre dubtes de les entitats assistents (unes 16) sobre les vies per garantir l’atenció gratuïta i de qualitat per a tothom.

Durant 3 dies ,14, 15 i16 de juliol, 6 entitats expertes en la prevenció del VIH entre HSH (homes que tenen sexe amb homes) membre del C1D es van trobar a les Cotxeres de Sants de Barcelona per implementar l’eina d’autoavaluació Schiff proposada pel projecte europeu Quality Action que té com a objectiu millorar la qualitat dels programes de prevenció de VIH. Mitjançant aquesta metodologia, dinamitzada per l’entitat SIDA STUDI -partner espanyol del projecte- es van revisar per a la seva millora els diferents programes adreçats a HSH que aquestes entitats duen a terme a tota Catalunya. Pots llegir aquí la nota de premsa resultant de les jornades: “Està en crisi la prevenció del VIH en les relacions sexuals entre homes?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *