Transmissió sexual de l’Hepatitis C en homes gais i bisexuals

Transmissió sexual de l’hepatitis C en homes gais i bisexuals

Descarrega info en PDF

Recentment, s’ha informat d’un augment dels casos d’infecció aguda per hepatitis C en homes gais i bisexuals a grans ciutats europees, incloses Barcelona i Madrid. La infecció aguda per hepatitis C pot passar desapercebuda entre les persones afectades.

La informació continguda en aquesta fitxa pot ajudar-te a saber una mica més sobre com es transmet i com es prevé el virus de l’hepatitis C perquè puguis posar en marxa diferents estratègies de cura de la teva salut.

Què es l’hepatitis C?

És una inflamació del fetge causada pel virus de l’hepatitis C (VHC). Aquesta infecció pot cursar sense símptomes durant els sis primers mesos (la qual cosa es coneix com a fase aguda). Quan apareixen, aquests símptomes acostumen a ser lleus i, entre ells, figuren febre, fatiga, pèrdua d’apetit, dolor abdominal, nàusees, vòmits i coloració groga de la pell i el blanc dels ulls (icterícia).

Al voltant d’un 20% dels casos d’infecció aguda es cura sense tractament. En la resta, la infecció es torna crònica, fet que podria provocar, a mitjà i llarg termini, un dany progressiu al fetge. El tractament de l’hepatitis C durant la fase aguda augmenta les probabilitats de curació, per això la importància d’una detecció precoç.

 

Sabies que….?

 • * El VHC és 10 vegades més infecciós que el VIH…
 • * El VHC pot sobreviure fins a 3 dies fora de l’organisme, en una gota de sang sobre la superfície d’un objecte.

Com es transmet?

El virus de l’hepatitis C es transmet principalment per via sanguínia, quan la sang infectada entra al torrent sanguini d’una persona. Les situacions o les pràctiques que permeten aquesta transmissió són aquelles en les quals es comparteix material que pugui contenir sang:

 • * Material d’injecció: tinta o agulles no esterilitzades en la realització de tatuatges o piercing, xeringues no esterilitzades o altres instruments d’injecció.
 • * Objectes domèstics com ara fulles d’afitar, raspalls de dents, tallaungles, llimes…
 • * Material per a la inhalació (‘rul·los’).

Encara que la transmissió sexual de l’hepatitis C és poc freqüent, en els últims anys s’està registrant un major nombre de casos d’infecció aguda per hepatitis C en homes gais i bisexuals. En aquests casos, la transmissió sexual s’ha associat a la presència de sang en les pràctiques sexuals en les quals es poguessin produir esquinços i sagnies en les mucoses anals. Algunes d’aquestes pràctiques són:

 • * La penetració anal sense preservatiu, brusca i llarga (envestides fortes).
 • * En la penetració anal poden quedar restes de sang de la persona penetrada a l’exterior del preservatiu. Si s’utilitza el mateix preservatiu amb una altra persona, aquesta entra en contacte amb sang infectada que pogués ser present al preservatiu o en el lubricant si s’ha compartit el mateix recipient. El fisting (introducció de dits o mà a l’anus) pot produir esquinços microscòpics del teixit anal. Aquestes lesions són la porta d’entrada per al virus si hi ha contacte amb sang infectada que pogués ser present a la mà o al guant utilitzat per al fisting. Això és possible si s’ha introduït la mà abans a l’anus d’una altra persona o si s’ha compartit el mateix recipient del lubricant.
 • * També pot produir-se la infecció compartint joguines sexuals, fuets, agulles i altres instruments que produeixin sagnat.

A més, tenir una infecció de transmissió sexual (ITS) pot augmentar el risc de transmetre o adquirir el VHC, especialment aquelles ITS que provoquen úlceres o lesions, com ara l’herpes, la gonorrea o la sífilis.

Com es pot prevenir?

A diferència del que succeeix amb els virus de l’hepatitis A i B, no existeix una vacuna contra l’hepatitis C.

No obstant això, es poden fer moltes coses per prevenir l’hepatitis C. Algunes de les estratègies que redueixen el risc en la transmissió són:

 • * Evitar compartir objectes que puguin tenir presència de sang, ja siguin domèstics (raspall de dents, maquinetes d’afaitar), sexuals (dildos, consoladors) o estris per al consum de drogues (‘rul·los’ per esnifar drogues, xeringues i altres materials per a la injecció de drogues, hormones o esteroides).
 • * Amb l’ús del preservatiu en les relacions sexuals pots reduir el risc d’infectar-te o reinfectar-te pel VHC.
 • * En el fisting, l’ús de guants de làtex i lubricant (per aplicar tant a la zona de l’anus com al mateix guant) facilita la penetració. Com comentàvem abans, una manera de reduir la transmissió és utilitzar guants diferents per a cada persona. En el cas que no s’utilitzin guants, cobrir les lesions o ferides a dits i mans amb tiretes plàstiques impedeix el contacte.
 • * En el rimming o petó negre (sexe buco-anal) es pot evitar el contacte amb la sang de l’anus del teu company/a mitjançant l’ús d’un tros de làtex tallat d’un condó, o plàstic per embolicar aliments.
 • * L’ús del condó i canviar-lo per a cada persona al penis, els dildos, consoladors o altres joguines sexuals per penetrar. La lubricació abans de penetrar pot evitar possibles danys, esquinços o lesions. L’ús específic de lubricants no hidrosolubles per al fisting van a alterar el làtex del condó si hi ha una penetració posterior, facilitant la ruptura del preservatiu. Es pot optar per fer servir una joguina per persona i no intercanviar-la.
 • * Evitar compartir agulles, fuets i altres instruments que entrin en contacte amb sang.
 •  * Establir límits i acords de sexe més segur en la negociació de les pràctiques BDSM.

Altres aspectes a tenir en compte

 • * Donar-se el temps per dilatar l’anus ajuda també a reduir el risc. Existeixen postures que faciliten la penetració i són molt plaents.
 • * Els pots de lubricants poden contenir restes de sang d’una altra persona, per això l’ús individual evitaria el contacte.
 • * Si s’ha tingut una pràctica sexual en la qual s’han ocasionat lesions a l’anus, una posterior penetració sense condó comporta un risc més gran de transmissió del VIH i el VHC.
 • * L’ús de drogues durant les relacions sexuals pot disminuir la capacitat de control per prendre decisions sobre la cura de la salut sexual. Algunes alternatives serien: deixar de prendre-les, utilitzar-les més tard, reduir la dosi o evitar barrejar-les amb alcohol i altres substàncies.
Si vols saber-ne mésPots trobar més informació o posar-te en contacte amb nosaltres a través dels enllaços i telèfons següents. T’ajudarem a resoldre els teus dubtes.


I aquí et deixem un vídeo informatiu sobre la reducció de riscos en la pràctica del fisthttp://vimeo.com/37583307

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *