Aprovació Acord Nacional

AVUI S’HA APROVAT A CATALUNYA EL PRIMER ACORD NACIONAL PER A FER FRONT A L’EPIDÈMIA DEL VIH I CONTRA L’ESTIGMA RELACIONAT

Barcelona, 6 de març de 2014

Aquest matí s’ha aprovat per unanimitat l’Acord Nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacionat a la Comissió de Salut del Parlament. Es tracta d’un pacte històric fruit de l’esforç de la ciutadania i de les entitats que treballen en l’àmbit de la salut i del VIH-sida.

De nou el Parlament es vesteix de vermell. Membres de les entitats que composen el Comitè Primer de Desembre, Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya, han assistit i participat al Parlament amb motiu de l’aprovació d’un pacte pioner en tota Europa i clau en la història de Catalunya. Per primer cop, tots els partits polítics amb representació parlamentària han confluït explicitant la seva voluntat de fer front al VIH  de manera conjunta i lluitar contra l’estigma i la discriminació associades. Aquest Acord Nacional, impulsat pel Comitè i les seves entitats membre a través del diàleg i la negociació amb tots els grups parlamentaris al llarg de 2013, suposa l’inici d’un treball més intens i compromès al voltant de les estratègies de prevenció i atenció de les persones afectades pel VIH.

La resolució de l’Acord Nacional s’ha aprovat després d’una sessió monogràfica de la Comissió de Salut sobre la situació de les epidèmies del VIH i altres infeccions de transmissió sexual amb una durada de 4 hores. A les 10h s’ha iniciat la jornada amb la compareixença del Conseller de Salut, Sr. Boi Ruiz, seguit de Jordi Casabona, director científic del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya. Posteriorment han intervingut el cap de l’hospital de dia de VIH/sida de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Mallolas, i el representant de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i membre del Grup de Treball VIH/Sida,  Ricard Carrillo. Cap a les 12 els membres del Comitè Primer de Desembre han estat els protagonistes informant sobre les epidèmies del VIH i les infeccions de transmissió sexual. Han comparegut Miguel Luis Acosta Martínez, director de la Fundació Acollida i Esperança i coordinador de la Comissió de VIH/Sida i Exclusió Social de la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social; Anna Rafel Campàs, coordinadora de l’Associació Antisida de Lleida; David Paricio Salas, director de l’entitat SIDA STUDI i Juan Sebastián Hernández Fernández, president del Grup de Treball sobre Tractaments del VIH. Posteriorment ha intervingut Josep Coll, representant del Projecte dels Noms, per donar pas a les declaracions dels representants dels diferents grups parlamentaris.

A la sessió s’han destacat aspectes com ara la importància inqüestionable de la prevenció; la necessitat d’abastir les entitats de recursos per poder garantir la seva estabilitat i possibilitar la continuïtat d’un treball de qualitat i amb expertesa; la voluntat de promocionar la salut i no exercir control sobre les decisions autònomes de les persones; la necessitat de no imposar un enfocament biomèdic sinó combinar-ho amb perspectives de caire més psico-social i actuar sobre les estructures que sostenen les desigualtats socials, etc. S’han assenyalat reptes clàssics i nous davant el panorama difícil de la crisi però possible i esperançat. I, sobretot, s’ha ressaltat la inevitabilitat del treball conjunt, coordinat i comunitari per fer front a les problemàtiques i possibilitar vides dignes i vivibles per a tothom.

El text de l’Acord Nacional es compromet a crear un pla de treball i estudi del VIH i les infeccions de transmissió sexual. Així mateix, tal com indica la notícia generada pel Parlament, “a més del suport a l’acord nacional, la resolució aprovada insta el govern a afrontar l’epidèmia del VIH a Catalunya, a impulsar un pacte social contra la discriminació de les persones amb el virus, a garantir que l’Agència de Salut Pública continuï dotant pressupostàriament les polítiques de lluita contra la malaltia, i a continuar garantint l’accés universal als tractaments antiretrovirals“.

Un cop més, la societat civil ha encoratjat al Parlament, d’una banda, a posicionar-se davant els reptes que en posa l’epidèmia del VIH i fer front als desafiaments que aquesta presenta en els propers anys i, d’altra, a vetllar per la sostenibilitat de les polítiques de prevenció i atenció del VIH i contra l’estigma relacionat, aconseguint un compromís explícit, real i desvinculat de vaivens de caire polític o econòmic.

Més informació sobre l’Acord Nacional a la web del Comitè Primer de Desembre: http://www.comite1desembre.org/acordnacional/

Fotos de Natalia Touzon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *