Signatura de l’Acord Nacional

SE SIGNA EL PRIMER ACORD NACIONAL PER A FER FRONT A L’EPIDÈMIA DEL VIH A CATALUNYA I CONTRA L’ESTIGMA RELACIONAT

Barcelona, 5 de març de 2014

El proper 6 de març se signarà a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya l’Acord Nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacionat, un pacte històric fruit de l’esforç de la ciutadania i de les entitats que treballen en l’àmbit de la salut i del VIH-sida.

El Comitè Primer de Desembre, Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya, i les seves entitats membre han propiciat, al llarg de l’any 2013, el diàleg amb els partits polítics amb representació parlamentària al voltant de les polítiques relacionades amb la pandèmia del VIH-sida a Catalunya. Aquest treball continuat i sostingut ha donat els seus fruits: la societat civil ha encoratjat al Parlament, d’una banda, a posicionar-se sobre la problemàtica i els desafiaments que aquesta presenta en els propers anys i, d’altra, a vetllar per la sostenibilitat de les polítiques de prevenció i atenció del VIH i contra l’estigma relacionat, aconseguint un compromís explícit, real i desvinculat de vaivens de caire polític o econòmic.

Com a resultat d’aquest procés d’assessorament i negociació sobre estratègies de prevenció i atenció a les persones que viuen amb VIH-sida, arriba l’esperada data de signatura de l’Acord Nacional*: el 6 de març de 2014, la qual tindrà lloc a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya i comptarà amb la participació de membres del Comitè Primer de Desembre.

Compareixeran davant la Comissió de Salut per informar sobre les epidèmies del VIH i les infeccions de transmissió sexual Miguel Luis Acosta Martínez, director de la Fundació Acollida i Esperança i coordinador de la Comissió de VIH/Sida i Exclusió Social de la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social; Anna Rafel Campàs, coordinadora de l’Associació Antisida de Lleida; David Paricio Salas, director de l’entitat SIDA STUDI i Juan Sebastián Hernández Fernández, president del Grup de Treball sobre Tractaments del VIH**.

La signatura de l’Acord Nacional ha estat precedida per la lectura de la “Declaració del Parlament de Catalunya per la qual referma el seu compromís històric d’afrontar l’epidèmia del virus de la immunodeficiència humana a Catalunya i de lluitar contra l’estigma relacionat amb aquest virus”*** el dia 12 de febrer de 2014 al Ple del Parlament de Catalunya i a la que va assistir l’anomenada Marea Vermella.

Aquest pacte social materialitzat en l’Acord Nacional, experiència pionera en tota Europa, és un dels pocs consensuats per tots els partits polítics presents al Parlament de Catalunya durant l’actual legislatura i resulta clau a l’hora de donar una resposta informada, eficaç i sensibilitzada davant els reptes que el tractament, la prevenció i la lluita contra l’estigma i discriminació associades amb el VIH-sida comporten.

*La proposta de resolució de l’Acord Nacional es pot consultar al BOPC núm. 216 amb data 16 de desembre de 2013 -a partir de la pàgina 20-.
** La convocatòria de la Comissió de Salut per al dia 6 de març es pot descarregar aquí 
*** El text complet de la Declaració es pot consultar a la web del Parlament de Catalunya

Més Informació:
Comitè Primer de Desembre
www.comite1desembre.org
@comite1desembre
Premsa: 676456809

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *