Haring torna als carrers del Raval

El mural realitzat per la lluita contra la sida a Barcelona per Haring torna al barri del Raval 25 anys després

El Comitè Primer de Desembre participa institucionalment en l’acte de presentació pública i benvinguda de la reproducció del mural que l’artista underground Keith Haring va pintar al barri del Raval el 27 de febrer de 1989: “Todos juntos podemos parar el sida”. L’acte, presentat pel Museu d’Art Contemporani de Barcelona i el Raval Cultural, tindrà lloc el dijous 27 de febrer a les 11h al costat del MACBA, al mur que uneix el carrer Ferlandina amb la Plaça Joan Corominas. Amb motiu d’aquest acte, l’entitat SIDA STUDI ha realitzat un monogràfic.

Haring va triar la plaça Salvador Seguí, entre els carrers Robadors i Sant Pau, pel seu estat de degradació, per la profusió de xeringues i preservatius que entapissaven el terra, i va fer aquesta obra després que una amiga li suggerís la possibilitat de fer una actuació ràpida a Barcelona. Durant 5 intenses hores va pintar sobre una paret inclinada un gran mural de 30 x 2 metres amb pintura vermella el títol “Todos juntos podemos parar el sida”. El mural conté elements com a una xeringa, una serp sota la qual es llegeix la paraula “sida”, una parella en forma de tisores tallant-li el cap o un preservatiu en la cua de serp.

La reconstrucció del mural serà possible gràcies al fet que abans de derrocar el mur on va ser pintat als voltants de l’actual Filmoteca, personal tècnic de l’Ajuntament -el propietari de l’obra – va treure un calc a mida real del mural i ho van dipositar en el MACBA amb una autorització de la Fundació Haring per reproduir-lo.

El proper 27 de febrer, 25 anys després de la seva creació, el mural de Haring torna als carrers del barri del Raval de manera definitiva, al voltant del Museu d’Art Contemporani de Barcelona i el CCCB.

Amb motiu d’aquesta celebració, SIDA STUDI, entitat membre del Comitè Primer de Desembre, ha realitzat un monogràfic composat d’un recull de imatges de cartells de l’artista urbà que aborden els temes de la sida i el sexe segur i fotografies de Haring mentre pintava el mural a Barcelona (accedeix-hi clicant sobre la imatge).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *