Aturem la contrareforma de l’Avortament

Comunicat de Premsa

EL COMITÈ 1er DESEMBRE SE SUMA A LA PROPOSTA D’ATURAR LA CONTRAREFORMA DE L’AVORTAMENT

Barcelona, 14 de febrer de 2014

Coincidint amb el Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva, el 14 de febrer, enguany la societat civil es mobilitza davant una greu situació provocada per la presentació de l’avantprojecte de llei de “protección del concebido y derechos de la mujer embarazada”. El Comitè se suma a les mobilitzacions convocades a Catalunya per la Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït.

Des del Comitè Primer de Desembre considerem que l’avantprojecte de llei de “protección del concebido y derechos de la mujer embarazada” presentat al Consell de Ministres el passat 20 de desembre de 2013 pel Ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, constitueix un atac frontal als Drets Sexuals i Reproductius de les dones.

Aquest marc, el dels Drets Sexuals i Reproductius, és l’únic des del què es pot entendre la Salut Sexual, la qual les entitats, els moviments socials i la ciutadania en general portem dècades promovent des de diversos fronts. Salut sexual, llibertat o drets són paraules traduïdes en lluita, esforç i treball diari a les quals no estem disposats ni disposades a renunciar.

Des de la nostra Plataforma també defensem que els Drets Sexuals i Reproductius són Drets Humans: indivisibles, inalienables, universals. És a dir, un sense l’altre no pot existir. Per tant, la nostra reivindicació és una lluita per garantir els Drets Humans de totes i cadascuna de les persones independentment de les dimensions de gènere, edat, ètnia, procedència o orientació sexual.

Aleshores, aquest avantprojecte de llei contradiu els fonaments de la nostra tasca , ja que suposa, entre d’altres:

  • • La negació de drets fonamentals de totes les persones i, en concret, de les dones, com ara el dret a decidir sobre el seu cos o el propi dret a la vida (segon l’OMS, 47.000 dones moren cada any en avortaments clandestins).
  • • La promoció de la desigualtat de gènere ja que fomenta la denigració legal i social de les dones, negant la seva capacitat de decidir mitjançant la imposició de tutela psiquiàtrica, mèdica i legal. Tal com queda reflectit al manifest #Febrer en Lluita: Aturem la contrareforma de l’avortament! , l’avantprojecte de llei “s’emmarca en una ofensiva misògina institucional que persegueix el retorn al model de família patriarcal, basada en la submissió de les dones i el seu confinament a l’àmbit domèstic”.
  • • La perpetuació de les desigualtats socials, perquè, “aquesta reforma afavoreix que les dones amb mitjans econòmics puguin avortar (pagant, evidentment), i aboca les que tenen menys recursos a fer-ho clandestinament i en condicions insegures, posant en risc la seva salut i la seva vida”.
  • • Un retrocés legislatiu que anul•la de cop els avenços, insuficients però, de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l’Embaràs de 2010.

Per tot això, fem una crida a la mobilització davant la possible aprovació de la contrareforma de l’avortament i donem suport a les mobilitzacions promogudes des de la Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït .

Per tot això, avui a les 19h serem a la Delegació de Govern a Barcelona, per reivindicar una educació sexual i afectiva igualitària, amb perspectiva de gènere, lliure i sana; anticonceptius gratuïts i a l’abast de tothom; el suport entre dones i professionals; el diàleg amb els moviments de dones i feministes i pels drets sexuals i reproductius; l’accés a l’avortament lliure i gratuït sense terminis ni supòsits en la sanitat pública; i, sobre tot, el dret a decidir de les dones sobre el seu propi cos.

#SOSdretalpropicos
Jo decideixo, jo desobeeixo
Avortament lliure i gratuït
ATUREM LA CONTRAREFORMA DE L’AVORTAMENT

Més Informació:
Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït
www.comite1desembre.org
@comite1desembre
Premsa: 676456809

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *