Roda de Premsa Dia Mundial de la Sida 2013

Roda de Premsa
Un nou 1er de desembre amb una SOCIETAT MOVIHLITZADA*

Lloc: Col·legi de periodistes de Catalunya. Rambla Catalunya 10

Data: 29 de novembre de 2013

Hora: 11:30 hrs.

Convoquen: Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya i Comitè 1er de Desembre

*En aquesta ocasió es mostrarà de manera exclusiva els primers minuts del reportatge documental “Estem d’acord. Tenim Acord” que es presentarà de manera íntegra aquest diumenge 1 al Palau de la Generalitat.

Contacte per a mes informació: comunicacio@comite1desembre.org

Enguany el Comitè 1r Desembre, la Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya i les seves entitats membres, volem aprofitar aquesta nova cita mundial per a la lluita contra la sida, transmetent els 4 missatges que considerem de gran importància en el moment actual: el VIH/sida com a repte global; un Acord Nacional signat per tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, amb el seu compromís per donar una resposta efectiva i continuada al VIH a Catalunya; la responsabilitat que en aquesta resposta tenen els Governs central, autonòmic i locals i -per últim- la voluntat de compartir amb tota la societat la nostra lluita, apel·lant a una societat moVIHlitzada.

1) El VIH/sida: un repte global basat en els Drets Humans

Des de la nostra Plataforma d’entitats considerem que encara manca una resposta eficaç per fer front a l’estigma i la discriminació amb la qual tenen que pateixen les persones que viuen amb el VIH. Per tal d’exemplificar aquestes situacions, denunciem la discriminació a l’àmbit laboral, el cas flagrant de vulneració dels drets del sr. Benítez per part dels Mossos d’Esquadra i -per una altra banda- l’evidència del fet que encara ens trobem situacions greus de vulneració del dret d’assistència pel Reial Decret, i la instrucció del CATsalut que no han resolt sinó que han fet cròniques les situacions d’exclusió sanitària.

2) L’Acord Nacional per la prevenció del VIH i contra l’estigma associa’t

L’any 2013 va començar amb un repte intern del C1D i les seves entitats membres. Entenent al Parlament de Catalunya com l’espai de representació de la pluralitat de la ciutadania a Catalunya, ens vàrem proposar retornar al Parlament el seu històric compromís respecte del compromís donant resposta al VIH. Van ser mesos de diàleg i d’incidència política, de contribuir amb la maquinària de la democràcia per tal de mantenir la lluita contra el VIH/sida a Catalunya dins dels paràmetres establerts en àmbits internacionals.

3) El Govern Central, el de la Generalitat, les diputacions i els governs locals: els màxims responsables de la resposta al VIH/sida arran del territori català.

La lluita des del C1D -en relació al Govern Central- ve articulada per l’Alianza de Plataformas de Respuesta al VIH, formada per 12 plataformes que agrupen la pràctica totalitat de les ONG-sida de l’Estat espanyol i denunciem que són ja 2 anys d’inactivitat per part del govern per donar una resposta adequada i específica al VIH, sense campanyes de prevenció i sense iniciatives per eliminar l’estigma i la discriminació que pateixen les persones amb el VIH, i 2 anys de subvencions a ONGs tardanes i escasses, el que ha obligat a tancar programes, entitats i eliminar línies de treball desenvolupades des de la societat civil, que considerem imprescindibles.

Tal com es va anunciar ahir des del mateix ministeri, aquest tipus de no intervenció ha generat un increment del 12% de nous casos al territori estatal. A Catalunya es comença a treballar en el nou Pla d’Acció enfront del VIH/sida, però neix afeblit, perquè l’Agencia Catalana de Salut Pública -malgrat les seves iniciatives- es va veure afeblida i -per una altra banda- la implicació de la resta de departaments no és l’adequada per aquest moment històric de crisi.

Exigim un canvi radical en la dotació de recursos per a les entitats que donem resposta al VIH/sida a Catalunya. Un exemple és una convocatòria per executar al llarg de tot el 2013, que es resol el dia 27 de novembre del mateix any de la resta de subvencions no tenim cap mena de notícies.

4) “Per una societat moVIHlitzada”

Cridem a la moVIHlització social com a catalitzador de la transformació social. No som essers passius, sinó polítics i volem que la nostra societat reflecteixi les nostres capacitats, coneixements i solidaritat davant del VIH/sida, per reduir les noves infeccions, i lluitar contra l’estigma i la discriminació.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *