La Marea Vermella torna al Parlament

NOTA DE PREMSA

LA MAREA VERMELLA TORNA AL PARLAMENT

Barcelona, 12 de febrer de 2014

Integrants del Comitè Primer de Desembre i les seves entitats membre han assistit avui al Ple del Parlament de Catalunya amb motiu de la lectura de Declaració prèvia a la signatura de l’Acord Nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacionat, la qual tindrà lloc el proper 6 de març a la Comissió de Salut del Parlament.

Al voltant de les 13.45h, el Parlament s’ha tenyit de vermell. Representants d’entitats que treballen en salut, prevenció i atenció del VIH-sida, agrupades sota la Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya, Comitè Primer de Desembre, han participat en el Ple del Parlament com a testimonis de la lectura de la “Declaració del Parlament de Catalunya per la qual referma el seu compromís històric d’afrontar l’epidèmia del virus de la immunodeficiència humana a Catalunya i de lluitar contra l’estigma relacionat amb aquest virus” (aquí el text complet: http://www.parlament.cat/actualitat/actes/12.TEXT_DECLA_INSTITUCIONAL_AVUI.pdf).

La lectura, realitzada pel vicepresident segon, Lluís Maria Corominas, suposa un punt d’inflexió respecte a les polítiques de prevenció i atenció al VIH-sida i la lluita contra l’estigma i discriminació associades, ja que precedeixen la signatura de l’Acord Nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacional, la qual tindrà lloc el dia 6 de març a la Comissió de Salut del Parlament.

Aquest Acord Nacional* és fruit de l’esforç de la ciutadania i de les entitats que treballen en l’àmbit de la salut i del VIH-sida i del diàleg propiciat pel Comitè Primer de Desembre al llarg de l’any 2013 amb els partits polítics amb representació parlamentària al voltant de les polítiques relacionades amb la pandèmia del VIH-sida a Catalunya.

Com a resultat d’aquest procés d’assessorament i negociació sobre estratègies de prevenció i atenció a les persones que viuen amb VIH-sida, tenim un Acord “orientat a mantenir el lideratge de Catalunya, del seu teixit associatiu com a agent important davant la pandèmia del VIH, respecte a les polítiques generals de la sida que s’han de dur a terme en un moment de crisi econòmica, per a millorar-ne l’abordatge donant la resposta solidària al VIH/sida, la normalització social i la lluita contra la discriminació”, com queda reflectit en la Declaració.

Directora de l’ICASS Carmela Fortuny, Hble. Senyor Boi Ruiz, Hble. Senyora Marina Geli, i la Presidenta del Comitè 1er de Desembre Montserrat Pineda.

Un cop més, la societat civil ha encoratjat al Parlament, d’una banda, a posicionar-se davant la problemàtica i els desafiaments que aquesta presenta en els propers anys i, d’altra, a vetllar per la sostenibilitat les polítiques de prevenció i atenció del VIH i contra l’estigma relacionat, aconseguint un compromís explícit, real i desvinculat de vaivens de caire polític o econòmic.

Aquest pacte social materialitzat en l’Acord Nacional, experiència pionera en tota Europa, és un dels pocs consensuats per tots els partits polítics presents al Parlament de Catalunya durant l’actual legislatura i resulta clau a l’hora de donar una resposta informada, eficaç i sensibilitzada davant els reptes que el tractament, la prevenció i la lluita contra l’estigma i discriminació associades amb el VIH-sida comporten.

*La proposta de resolució de l’Acord Nacional es pot consultar al BOPC núm. 216 amb data 16 de desembre de 2013 -a partir de la pàgina 20-.

Aquí el vídeo de la lectura de la Declaració institucional:

Afegir un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *