4 MINUTS DE REFLEXIÓ

Carta Oberta de Marc Romero Parés
dirigida al programa APM de Catalunya Ràdio.

4 MINUTS DE REFLEXIÓ
I de sobte, just després d’escoltar una broma a la radio, el meu espai personal s’ocupa amb centenars de sentiments viscerals de conjunt indescriptible, perquè qualsevol resposta en desencadena una de contradictòria; d’encaixar-la i somriure em resigno; de riure m’insulto; de no sentir em menteixo; de rabiar m’odio; de passar-la per alt m’autoexcloc; de plorar no m’accepto i de tenir por em rendeixo.

Però per sort, i mentre desxifro els sentiments, la meva part cognitiva m’ajuda a entendre que si em resigno els altres s’enforteixen, si m’insulto es riuen de mi, si em menteixo la realitat és la seva, si sento ràbia no podré estimar, si m’autoexcloc ells em rebutgen, si no accepto em neutralitzo i si em rendeixo moro.

I penso que d’haver un culpable en tot això, aquest no sóc jo ni ets tu per pensar que alguna cosa no va bé quan sents contradicció davant una burla. D’haver un culpable és aquell que, sense informació i amb falta de tacte, la propaga.

És per aquest motiu que vull comentar la broma d’APM a Catalunya Ràdio i que posem un límit a la burla.

_________________

Imitació de Maradona amenaçant en Messi,
el primer va tan “high” de drogues que necessita un intèrpret i aquest diu (en resum)
“si Messi viene a ganarme a mi templo, le corto la cabeza y le pego el SIDA”

_________________

Si amb aquesta broma no sentiu res seguiu llegint, vull que perdeu el temps. Jo ja he arribat al límit i no vull seguir mirant de lluny els fets, joder, ha estat la darrera broma que estava disposat a acceptar perquè sí.

Fragmento i pensem-ne:

 1. Imitació bulgar d’una persona amb problemes crònics,
  – Hem difós conscientment la linia que separa allò que és sa/divertit/innocent d’allò que és tòxic/vulgar/dolent?
 2. Burla a la drogodependència,
  – Som persones desconeixedores de les experiències dels altres, i això ens allibera de la responsabilitat d’exemplificar el respecte pels semblants?
 3. Ús de la SIDA per fer-ne broma,
  – És que els individuals no estem prou informats sobre les coses que ens envolten i creiem que els nostres comentaris son innocus?
 4. Amenaça de mort banalitzada,
  – Pot ser que l’èsser humà hagi interioritzat la violència fins el punt d’acceptar que una amenaça de mort pot ser utilitzada en una conversa còmica?
 5. Ús de la ràdio per divulgar humor de mal gust,
  – Tan poc temps tenen els guionistes de Catalunya Ràdio que no són capaços de fer humor de qualitat?
 6. Informació errònia,
  – La SIDA no “se pega”

Les persones fem mal i no en som conscients, i d’aquest mal ens en beneficiem. Però ja prou, els afectats i afectades diem prou perquè una de dos, o ens hem empoderat o som més susceptibles. PROU

Com a persona VIH+ cansada d’acceptar la falta d’interès en obtenir informació i de veure com APM ignora al grup Comitè 1r de Desembre al demanar una disculpa per la ja mencionada burla, us explicaré on és l’error del programa.

“EL SIDA NO SE PEGA” Companys de Catalunya Ràdio, és que no esteu prou informats?

Si fossiu persones llegides sabríeu que Maradona no te la SIDA; sabríeu que “el SIDA no se pega” perquè el Síndrome de la Immunodeficiencia Adquirida és una condició a la que el cos arriba després d’anys d’exposició, sense medicació, al Virus de la Inmunodeficiència Humana; sabríeu que “se transmite el VIH”; sabríeu de l’existència de persones indetectables que amb medicació controlen el virus fins al punt de poder mantenir relacions sexuals sense preservatiu, que no només no transmeten el VIH sinó que poden tenir fills sense el virus; sabríeu que hi ha 38.000.000 de persones amb VIH, de les quals 14.000.000 no tenen accés a tractaments; sabríeu que hi ha nens esperant adopció i son rebutjats per aquesta condició; sabríeu que avui ja han mort 32.000.000 de persones intentant superar la SIDA; sabríeu que no esteu exempts a l’exposició; sabríeu que la fi de l’estigmatització comença amb el respecte i l’acceptació; sabríeu que ignorar un grup que reclama una disculpa i rectificació d’una burla ofensiva us transforma d’ignorants a culpables.

Ara que sou persones prou llegides, en resposta a la vostra burla, reflexionareu i demanareu disculpes.
Perquè els nostres problemes no són la vostra distracció, i menys encara la vostra forma de lucrar-vos.

_________________

I es pregunta Ludwig Wittgenstein
¿quin és el teu sentit en filosofia?
mostrar a la mosca el camí de sortida de l’ampolla.

_________________

Marc Romero Parés
16 de Desembre de 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *