Manifest

Dia Mundial de la Sida 2019

Comitè 1r de Desembre
Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya

El Pacte Social és VIHda
Un compromís de totes

T’imagines que et puguin negar unes cures o tractament pel teu estat de salut? T’imagines que et puguin fer fora de la feina per un virus?

T’imagines que et puguin posar traves per fer-te una assegurança mèdica?

T’imagines que et puguin criminalitzar per no haver explicat el teu historial mèdic abans d’una relació sexual?


Les persones amb VIH no s’ho imaginen, viuen constantment aquestes discriminacions i vulneració de drets

El 6 de març de l’any 2014 es va aprovar per unanimitat al Parlament de Catalunya l’Acord nacional per a afrontar l’epidèmia del virus de la immunodeficiència humana (o VIH) a Catalunya i lluitar contra l’estigma relacionat amb aquest virus. Aquest Acord Nacional contemplava, com una de les seves principals accions, impulsar un Pacte Social contra la discriminació de les persones amb el VIH, amb l’objectiu d’eliminar l’estigma i la discriminació associada al VIH i a la sida a Catalunya. Aquest Pacte havia de fomentar un canvi en la imatge del VIH a la nostra societat i, per tant; vigilar les situacions de discriminació; garantir l’accés igualitari a tots els serveis, prestacions i recursos inclòs els serveis de salut sexual i reproductiva, i promoure i posar en pràctica la Recomanació 200 de l’Organització Internacional del Treball, sobre el VIH i la sida i el món del treball per afrontar la serofòbia, per tal de garantir el ple exercici dels drets i especialment els drets sexuals i reproductius de les persones que viuen amb el VIH.

El Comitè 1r de Desembre i totes les entitats comunitàries que treballem en aquest àmbit hem exigit i reivindicat constantment durant els últims 5 anys la implantació definitiva d’aquest Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de les persones amb VIH i la sida. Celebrem doncs, en aquest Dia Mundial de la Sida de 2019, la presentació de l’endecàleg d’objectius que ha de contemplar el Pacte Social així com l’inici, a través del treball conjunt entre l’administració catalana, entitats comunitàries i la resta d’agents socials implicades, del seu procés d’implementació.

Aquest Pacte Social, però, arriba amb massa retard tenint en compte que ha de ser el principal instrument polític i social al nostre país per garantir tots els drets de les persones amb VIH i eradicar totes les formes d’estigma i discriminació que aquestes encara pateixen. Per això, exigim enèrgicament a tots els grups polítics del Parlament de Catalunya i especialment al Govern de la Generalitat la definitiva aprovació i desplegament immediat d’aquest Pacte Social contra l’estigma i la discriminació de persones amb el VIH i la sida, amb una dotació pressupostària adequada per a la seva materialització efectiva arreu del territori català.

Un gran acord que totes hem de fer nostre. Un compromís que totes adquirim amb nosaltres mateixes i, especialment, amb totes aquelles persones que a dia d’avui encara pateixen l’estigma i la discriminació institucional, laboral i social. Perquè, més enllà dels avenços a nivell biomèdic i científic, són imprescindibles els avenços a nivell polític i social per millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH i garantir tots els seus drets; des de l’àmbit sanitari, al laboral i residencial, al seu apoderament i autonomia, al seu acompanyament i al dret a la seva intimitat i privacitat. I és que malauradament no hi ha pastilles que previnguin la discriminació. Es per tant un compromís amb els drets de totes.

Des del Comitè 1r de Desembre seguirem treballant incansablement per a que aquest Pacte Social sigui una realitat i vetllarem pel seu íntegre compliment. És imprescindible una reparació política i social envers a totes aquestes persones a qui històricament s’han vulnerat els seus drets més bàsics.

Avui, 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, ho tornem a reivindicar amb més força que mai: El Pacte Social és VIHda. Un compromís de totes!

Comitè 1r de Desembre – Plataforma d’ONG-Sida de Catalunya

1 de desembre de 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *